Banoffepaj

2013-06-22 ∞ 11:27:41
Här är en riktigt söt och maffig efterrätt som passar bra en grå dag som denna! Jag upptäckte att med receptet nedan funkar det jättebra att göra en eller två glutenfria minipajer, till exempel i små pajformar med löstagbar botten. Det blir ganska mycket kola, grädde och banan nämligen, så det enda extra man behöver göra är botten, och till den använde jag Sempers havredigestive (de andra är svåra att smula). 

Gör så här:
200 g digestivekex
100 g smör
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
2 st bananer
2,5 dl grädde
50 g mjölkchoklad
 
Koka den kondenserade mjölken i ca 3 timmar. Var noggrann med att burken inte är öppnad eller skadad, ta bort etiketten och skrubba bort limmet (annars får du skrubba kastrullen sen). Burken måste vara täckt med vatten under hela tiden den kokas. När mjölken har kokats klart måste kolan få svalna innan burken öppnas, därför kan man med fördel göra detta dagen innan!
 
Smula kexen i matberedare eller för hand, smält smöret och blanda sedan ihop till en "deg". Tryck ut i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter) och låt sedan stå kallt ett tag. Botten går också bra att göra dagen innan. När kolan har svalnat ordentligt - bre ut den över botten, lägg på skivad banan och klicka på grädden. Garnera med riven mjölkchoklad, eller en mörkare variant om du föredrar det.
 
 
TIPS!
Glömde du att skrubba bort limmet på burken till den kondenserade mjölken innan kokning? Då har limmet troligtvis fastnat i kastrullen. För att enkelt få bort det kan du stryka smör eller margarin över limmet, låta det stå i minst 20 minuter och därefter skrubba med en trasa och diskmedel. Försvinner inte allt på första försöket så är det bara att upprepa!

Kommentarer
˟ Photospiration
2013-06-22 @ 21:34:08
http://photospiration.blogg.se

Ser riktigt gott ut! :)

Svar: Det var det också! ;)
hannaly.blogg.se

jennifer
2013-06-22 @ 21:37:32
http://www.jenniifer.webblogg.se

Åh tack snälla du!!
Denna såg god ut!

Proforma - Irene
2013-06-23 @ 21:58:38
http://proforma.blogg.se/

Älskar banoffipaj, kolasåsen är supergod!

Svar: Visst är den! Mycket godare än sådan man köper färdig.
hannaly.blogg.se

Emilie
2013-07-08 @ 10:35:47
http://www.hittarecept.se

Hej Hanna!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se


Jag besvarar kommentarer i bloggen, så se till att komma tillbaka!
Är tyvärr inte intresserad av reklam, tävlingar, länkbyten etc.

Ditt namn:
Kom ihåg mig!

Din e-postadress: (frivilligt och visas ej)

URL/Din bloggadress:

Kommentar:

Trackback