Favoriten

2013-04-29 ∞ 19:03:00
Min absoluta favoritfrukost (eller mellanmål/dessert för den delen) är att blanda färska bär, krossade digestivekex och vaniljkesella - men eftersom att det sällan finns vaniljkesella i kylskåpet här hemma så fick det bli vaniljyoghurt den här gången. Lika mumsigt det med, och kanske något mer åt frukosthållet!
 

Änglapaj med rårörda bär

2013-04-27 ∞ 16:34:00
Har kikat ett tag på det här receptet som jag hittade hos Made by Mary. Jag älskar sega maränger, och tillsammans med rårörda bär och grädde blev det hur gott som helst! I orginalreceptet ska man använda rårörda lingon, men eftersom att jag var lite skeptisk till lingon i en dessert valde jag helt enkelt att bara byta ut det mot både hallon och björnbär. Blev nog lika gott det med!
 
Maränger
4 ägg
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker
 
Vispa äggvitor och salt till ett vitt skum. Blanda sedan i resten av ingredienserna lite i taget under vispning tills det blir ett hårt skum. Bred ut till 8 stora eller 16 små maränger på ett bakplåtspapper, gärna med något högre kanter. Grädda sedan i ugnen, 130 grader (varmluft) / 150 grader (vanlig ugn) i 30-40 minuter beroende på storlek. Låt sedan stå på eftervärme i ungefär en timme innan du tar ut dem.
 
Servera med valfria rårörda bär och en klick grädde! 
 
Rårörda hallon och björnbär.
 
När jag gör rårörda bär höftar jag alltid, jag häller bara upp så mycket bär jag vill ha i en skål och sockrar efter smak och behov. Sedan brukar jag även mosa vissa av bären lite lätt, mer än så behövs inte!

En runda på Plantagen

2013-04-25 ∞ 19:59:00
Idag har jag botaniserat lite på Plantagen. Hade jag haft tid skulle jag spenderat mycket längre tid där inne, men med jobb som kallar fick det bli en liten snabbrunda. En fin låda med fack, citronmeliss och en hemtrevnad fick följa med hem den här gången! Förhoppningsvis lyckas jag fylla upp lådan med lite mer väldoftande växter.
 
Idag var det förresten tillräckligt varmt för att äta lunch ute på altanen, härligt!

Önskelista: Malva vase

2013-04-25 ∞ 09:39:47
Foto: Artilleriet.se

Ibland går tiden för fort

2013-04-23 ∞ 14:13:00
Visst är det konstigt hur fort tiden går ibland? När jag för 7-8 månader sen anmälde mig till inredarkursen kändes det som att det var låååångt kvar, men tiden flög iväg och här sitter jag nu, hemkommen från vår sista seminarieträff. Nu har jag bara några certifieringsuppgifter att göra, och därefter hoppas jag på att (äntligen) kunna titulera mig som cert. inredare!
 
 

Inspiration: Lugna oaser

2013-04-21 ∞ 11:23:00
Foto: House to Home, 1. Dominic Blackmore, 2-3.Tim Young

Fint hotellrum!

2013-04-19 ∞ 18:10:43
Kom till ett mulet och småregnigt Stockholm tidigare idag och har nu intagit hotellrummet efter några timmars prat om belysning. Har ett superfint rum med en stor, skön säng - som ni kan se här ovan! Resten av kvällen ska jag gosa ner mig i sängen med lite godis och en smaskig Mer!

Önskelista: Sittpuff av trasmatta

2013-04-19 ∞ 10:20:00
Bild: Åhléns Inredning

Inspiration: Rustikt kök

2013-04-18 ∞ 13:52:00
Foto: House to HomeHeather Hobhouse

Stockholm för sista gången

2013-04-16 ∞ 09:36:00
På fredag åker jag upp till Stockholm och den här fantastiska lokalen igen! Det är sista kursträffen, och därefter påbörjar vi våra certifieringsuppgifter. Kommer bli så spännande!

Loffar - ett medeltidsbröd

2013-04-14 ∞ 17:09:00
Det här brödet bakade jag för första gången när jag gick i mellanstadiet, vi hade någon form av medeltidstema på skolan där vi fick lära oss om hur man levde och såg ut under den tiden. Som avslut på temat bjöds alla föräldrar in till skolan, och då skulle det bland annat serveras fika i form av det här medeltidsbrödet. Jag var med i gruppen som bakade brödet, och sen dess har receptet följt med och varit en favorit.
 
 
3 dl filmjölk
4½ dl mjölk
1 pkt jäst
2½ dl mörk sirap
2 tsk salt
1 liter rågsikt
7½ dl grovt rågmjöl
½ liter vetemjöl (eller mindre)
 
Ljumma filmjölk och mjölk i en kastrull. Smula jäst i en bunke, tillsätt sirap och salt. Häll i den fingervarma mjölkblandningen och rör om. Tillsätt allt mjöl och blanda runt till en jämn deg (gärna med degblandare). Låt jäsa i 20 minuter. Dela sedan i lagomt stora bitar och rulla till jämnstora bollar. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i yttligare 30 minuter. Värm under tiden du väntar upp ugnen till 225 grader, och grädda sedan brödet i ca 10 minuter. 

Feng Shui för svenska hem

2013-04-13 ∞ 10:00:01
Efter lite om och men lyckades jag hitta "Feng Shui för svenska hem" av Agneta Nyholm Winqvist. Det verkar som om att boken inte trycks, och därmed inte finns i butik, längre. Men efter lite letande hittade jag en begagnad bok och klickade hem den direkt. Jag har bara bläddrat igenom den lite, men den verkar lovande!

Inspiration: Sommarens uteplatser

2013-04-11 ∞ 11:33:00
Foto: House to Home, 1. Lucinda Symons, 2. Spike Powell

Gör din egna reflexskärm

2013-04-10 ∞ 12:49:00
För att få bättre ljus i sina bilder kan man använda en reflexskärm. Dessa kostar några hundralappar (eller mer), och vill man inte lägga ut pengar på en reflexskärm kan man ganska enkelt göra en egen på några minuter. Allt du behöver är en bit kartong eller hårdare papper, lim, aluminiumfolie och tejp.
 
Börja med att mäta ut hur mycket folie du behöver och knöggla ihop den, dock inte så hårt att du inte kan veckla ut folien igen utan att ta sönder den. Limma sedan utmed kanterna på kartongen eller pappret och sätt på folien med den blanka sidan utåt. Överflödig folie viker du in på baksidan av kartongen/pappret och tejpar fast. Klart!
 
Utan och med reflexskärm, dagsljuset kommer från höger.

En lyxig frukost

2013-04-09 ∞ 10:05:02
Lyxade till det lite idag med blandade färska bär, vaniljkesella och krossade digestivekex till frukost. Egentligen är det mer åt desserthållet, men jag tycker att det funkar lika bra till frukost eller mellanmål! Enligt orginalreceptet ska man varva kesellan och kexen med enbart färska jordgubbar, men jag väljer nog att vänta tills det finns svenska jordgubbar i butikerna. Under tiden funkar bär precis lika bra!
 
 
 

Vaniljpannacotta med mango

2013-04-08 ∞ 11:44:00
Provade på att göra vaniljpannacotta med mango igår. Jag hittade ett recept tidigare i veckan som jag ville prova på, kruxet var bara att receptet var på engelska och hade andra måttenheter. Jag fick prova mig fram lite och resultatet blev rätt så bra, men mangon måste nog finslipas något.

Feng Shui för själen

2013-04-07 ∞ 09:37:43
Här om dagen fick jag hem den här boken, "Feng Shui för själen" av Agneta Nyholm Winqvist. Den handlar mest om hur man kan använda feng shui i livet och vardagen. Ska bli intressant att läsa! Och visst är bokomslaget fint och lite rogivande?
 
Agneta, som även har grundat Nordic School of Feng Shui, har skrivit yttligare två böcker. Den ena, "Feng Shui för svenska hem", står näst på listan att inhandla!

Önskelista: Kuddar med våriga tryck

2013-04-04 ∞ 12:19:04
Kuddarna kommer från H&M Home.

Det växer och frodas

2013-04-01 ∞ 11:30:48

Det växer och frodas i mina krukor! Tomaterna växer som ogräs och paprikan har smått börjat växa, men misstänker att de inte kommer hinna växa färdigt och ge skörd sen i sommar. Så vi får se hur det blir med det!


Matbloggstoppen
RSS 2.0